Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely

Vizes élőhely fejlesztés a Boros-Dráva holtágon

A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége a „Boros-Dráva és Aljmaski rit mellékágak ökológiai revitalizációja a vizes élőhelyek megújítása, a biológiai sokféleség és a horgászturizmus lehetőségeinek növelése céljából” elnevezésű, Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a projektben résztvevő magyar partnerrel – Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal –komoly fejlesztéseket hajtott végre a Boros-Dráva holtágon. A Szövetség halgazdálkodási hasznosításában lévő vízterület általános problémája, hogy a mederben lerakódott nagy mennyiségű, szerves anyagban gazdag üledék a vízminőségre kedvezőtlenül hatott. Az eutrofizáció előrehaladott állapotban volt, ami gátolta a halgazdálkodási hasznosítást, halélettani szempontból kedvezőtlen folyamatokat generált. A projekt keretében ennek az iszapnak a jelentős része eltávolításra került, így a szabad vízfelület növekedésével a vízminőség javulása várható. A projekt további célja a horgászturizmus fejlesztése, ezért 11 új horgászstég építésére is sor került. A mederkotrási munkákkal összehangoltan a projekt részeként őshonos halak kihelyezése is történt.  A holtágra jellemző őshonos halak közül halgazdálkodási hasznosítóként 1200 kg kétnyaras pikkelyes ponty, 1200 kg háromnyaras pikkelyes ponty, 200 kg compó, 300 kg csuka került a vízbe. Ezt megelőzően halkutatás keretében felmérésre került a halállomány, majd a kihelyezést követően újra állományfelmérés történt. A kutatások jól kimutatták a kihelyezések fontosságát és pozitív hatását.
A Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetsége a projekt részeként 2018. június 15-én 50 gyermek részére ismeretterjesztő programot szervezett az Ős-Dráva Látogatóközpontban, aminek keretében bepillantást nyerhettek a vízi és vízparti élővilág „működésébe”, szemléletes bemutatót kaptak többek közt a halkról is. A holtág partján található tanösvényt végigjárva megismerhették a régi tájhasználat, a folyószabályozás, valamint a rehabilitáció és a revitalizáció lehetőségeit. A program, egy a Dráva folyón tartott hajózással zárult.

A cikk az Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020, HUHR/1601/2.2.1/0016. számú pályázat támogatásával valósult meg. Az írásban megjelent tartalomért kizárólag a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége a felelős, és az semmilyen körülmények között sem tekinthető az Európai Unió vagy az Irányító Hatóság álláspontjának.
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 17
 Legújabb tagunk: GrF