Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó helyFontosabb tudnivalók a horgászvizsgáról

Az állami horgászvizsgáztatást – a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (a továbbiakban: Hhvtv.) 40. § (9) bekezdése alapján – a Magyar Országos Horgász Szövetség (a továbbiakban: horgászszövetség), illetve az általa – írásbeli megállapodás útján – horgászvizsgáztatásra feljogosított horgászszervezet (a továbbiakban: horgászszervezet) végezheti.

Az állami horgászvizsga díjmentes!

A vizsgán való részvétel feltétele a letölthető jelentkezési adatlap kitöltése és elküldése a vizsgáztatást végző horgászszervezet részére (személyesen, postai úton, vagy e-mailen).

Horgászvizsgára minden, a jelentkezés napján 10. életévét betöltött személy jelentkezhet.

A horgászvizsgára jelentkezni legkésőbb a soron következő vizsgaalkalmat megelőző 2 naptári nappal lehet. Az ezt követően beérkezett jelentkezések a következő vizsgaalkalomra kerülnek átsorolásra.

A horgászvizsgára történő érvényes jelentkezés további feltétele a horgász regisztráció elvégzése, melyet ide kattintva tud elvégezni, vagy valamelyik tagegyesületünknél személyesen is, a horgászvizsga előtt.

A horgászvizsgára feltétlenül hozni kell:
•    A személyi igazolványt és lakcím kártyát, valamint az
•    adókártyát.
•    Kiskorúak esetében a regisztráció csak a törvényes képviselő regisztrációjával együtt végezhető el. Így nem csak a vizsgázó, de a törvényes képviselő adókártyájára is szükség van.

A vizsgázó a vizsgára való jelentkezéssel egyidejűleg tudomásul veszi a horgászvizsgával kapcsolatos jogszabály által megállapított kötelezettségeit, az azok megszegésével járó jogkövetkezményeket és a jelen vizsgaszabályzatban foglaltakat.

A horgászvizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A szóbeli rész az írásbeli rész sikeres teljesítése után kezdhető meg.

A vizsga írásbeli része 32 db feleletválasztó (négy lehetséges válasz közül) vagy egyszerű kifejtő kérdést tartalmaz. Hibásnak vélt válasz esetén a vizsgázó egy kérdés esetében egyszer végezhet javítást. Feleletválasztó kérdésre adott válasz javításakor a tévesen karikázott betűjelet teljesen ki kell satírozni és az új válasz betűjelét be kell karikázni. Az egyszerű kifejtő válasz esetében a nem megfelelő tartalmú szövegrész zárójelbe tételével és egyszerű áthúzásával, majd a jó válasz kérdés közelébe írásával lehet a hibát javítani. Abban az esetben, ha a vizsgázó két lehetséges választ is megjelölt vagy egynél több javítást végzett egy adott kérdés esetében, az adott kérdésre nem adható pontszám.
A vizsgázóknak 45 percük van a tesztlapok kitöltésére.
A vizsgázónak minimálisan 21 pontot kell elérnie a sikeres vizsgához.

A vizsga szóbeli részében a hazánkban leggyakrabban előforduló, fogható és nem fogható halfajok képről történő felismeréséből, és esetenkénti méretkorlátozásuknak, tilalmi idejüknek ismertetéséből áll. 10 db képet kell húzni, 6 db halfajnak az őshonos fogható, 2 db halfajnak idegenhonos és 2 db halfajnak a nem fogható kategóriába (beleértve ebbe a természetvédelmi oltalom alatt állókat) kell esnie. A vizsgázónak 10 bemutatott halfajból minimálisan 7 fajt fel kell ismerni ahhoz, hogy a szóbeli vizsgarész eredményes lehessen. A szóbeli vizsgán amennyiben a vizsgázó az adott halfajt felismerte 1 pontot, amennyiben az adott halfajra vonatkozó tilalommentességet, tilalmat és méretkorlátozást pontosan megjelöli, újabb 1 pontot lehet szerezni. Amennyiben a vizsgázó a szóbeli vizsgarészen szerezhető 20 pontból minimálisan 13 pontot elért, annak a vizsgáztatást végző személy a „Megfelelt” szót írja a tesztlap aljára.

A sikeres vizsga minimális feltétele az írásbeli 21 pont és a halfelismerés 13 pontja, azaz összesen 34 ponttól sikeres a horgászvizsga.

Szövetségünk 2020. évi vizsgahelyszínei és vizsgaidőpontok a letölthető anyagok között található, amely folyamatosan frissül.
A jelentkezési lapon kérjük tüntessék fel, hogy melyik helyszínen, milyen időpontban szeretnének vizsgázni!


Letölthető anyagok:

-          Jelentkezés horgászvizsgára
-          Horgászvizsgára való felkészülést segítő anyag
-          Horgászvizsga időpontok, helyszínekről információ lejjebb található

Mint ismeretes, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az állami horgászvizsgák megrendezése korábban felfüggesztésre kerültek, ezért elmaradtak a meghirdetett horgászvizsgák.

Emiatt jelentősen megnőtt horgászvizsga iránti igény, a vizsgázni szándékozó személyek egyre nagyobb számban várták a vizsgák újraindulását.  A hosszabb szünet után a vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezések – különös tekintettel a helyi önkormányzati korlátozásokra – szigorú betartása mellett ismételten lehetőség lesz horgászvizsgáztatásra.

Az újraindult vizsga helyszínek tekintetében folyamatosan tájékoztatjuk a horgászokat, kérjük figyeljék oldalunkat.

Újraindult horgászvizsga helyszínek:

  • Pest József Horgász Egyesület
A vizsgára jelentkezni e-mailben, a kitöltött jelentkezési lap (itt letölthető) megküldésével a feketejanos.hu@gmail.com e-mail címen lehet. Fontos a telefonszám megadása, amelyen értesítik a vizsgázókat az időpontról! Helyszín: 7700 Mohács, Dózsa Gy. u. 27.
  • Komlói Bányász Horgász Egyesület
A vizsgáról a 72-483-608 telefonszámon lehet érdeklődni a Favorit Horgászboltban, Komló, Vértanuk u. 1. szám alatt, vagy e-mailben a jelentkezési lap megküldésével a komloibhe56@gmail.com e-mail címen.
  • Brázay Kastélypark Természetvédő és Horgász Egyesület
A vizsgáról a 20/529-0718 telefonszámon lehet érdeklődni, vagy a brazaykastelypark.the@gmail.com  e-mail címen.
  • Pécsi Horgász Egyesület
A Pécsi Horgász Egyesület április 28-tól újrakezdi a vizsgáztatást.
Időpontok: minden héten kedd és szerda, 12 órától. A vizsgához előzetes bejelentkezés szükséges!
Személyesen: kedd, szerda, péntek 8-12-ig, a Pécs, Citrom u 5. irodában. Telefonon: 30/526-4200
Jelentkezés e-mailen is küldhető: pecsihe@pecsihe.hu
A járványra való tekintettel egyszerre csak három fő vizsgázhat. Megértésüket köszönjük!
  • Bicsérdi Horgász Egyesület
A Bicsérdi Horgász Egyesület április 25-től újra indítja a horgászvizsgáztatást. A vizsgáról a 70/375-7147 vagy a 70/320-8048 telefonszámon lehet érdeklődni, illetve a pankamama2@gmail.com e-mail címen.
  • Ércbányászati Dolgozók Horgász Egyesülete
Ércbányászati Dolgozók Horgász Egyesülete újra indítja a horgászvizsgáztatást. A vizsgáról a 30/247-5436 telefonszámon lehet érdeklődni. A vizsga helyszíne: Pécs, Rácvárosi u. 25.
  • Baksai Horgász Egyesület
Baksai Horgász Egyesület újra indítja a horgászvizsgáztatást. Jelentkezni a vaspityu@gmail.com e-mail címen lehet, illetve a 30/295-1136 telefonszámon. A vizsga időpontok az alábbiak:

Dátum Időpont Helyszín
2020. május 15. 17 óra Baksai horgásztó
2020. június 12. 17 óra Baksai horgásztó
2020. július 10. 17 óra Baksai horgásztó
2020. augusztus 28. 17 óra Baksai horgásztó
2020. szeptember 18. 17 óra Baksai horgásztó

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye a Horgászkártya bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a horgászokmányt, jó az új plasztik Horgászkártya.
Jó volt a régi papír alapú horgászigazolvány.
Nem volt értelme az új plasztik Horgászkártya bevezetésének.
További fejlesztések kellenek a Horgászkártyához kapcsolódóan.
 
 Vendég: 18
 Legújabb tagunk: dráva1959