Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó helyKép 
Az 1960-as évek elején Baranya megyében, 16 horgászegyesületben 1.712 fő felnőtt és 340 ifjúsági horgász volt. A megye egyesületei megosztva két szervezethez tartoztak. A Duna menti egyesületek (Dunaszekcső, Mohács, Homorúd, Erdőfű, Kölked) és a pécsiek (Pécsi, Tanácsi, Pécsi Bányász, Ércbányász, Komlói) a MOHOSZ Aldunai Intéző Bizottságához, Baja székhellyel; a Dráva mentiek (Felsőszentmárton, Zaláta, Sellye, Siklós, Szigetvár, Vajszló) a MOHOSZ Dráva-Mura Intéző Bizottságához, Nagykanizsai központtal.

Ez a megosztottság nem tette lehetővé a megye horgászmozgalmának egységes szervezését, ezért néhány egyesületi vezető felvetette az önálló, megyehatáros horgász szervezet létrehozását. Az eltelt 40 év igazolta, hogy helyes irányban indultunk el, mert ez volt az egyetlen lehetőség, hogy a megye gazdasági és közéleti vezetését megnyerjük a horgászat fejlesztése érdekében.

Sorra alakulhattak a nagyvállalatok, gazdasági szervezetek háttértámogatásával az egyesületek, mert törvényes lehetőség volt a kultúra és a sport támogatására. Ezt felismerve dr. Galabár Tibor vezetésével 1964. december 20.-án a megyei egyesületek vezetői kimondták az országban elsőként, megyehatárra épülő MOHOSZ Baranya Megyei Intéző Bizottság megalakulását. A megye egyesületei 90.000 Ft kölcsönt ajánlottak fel az új szervezet működésének 1965 január 1-i elindulásához. Az IB akkori pénztárosa Sétáló Mihály a kölcsönt három év alatt visszafizette. Az éves költségvetés 1965-ben 27.100 Ft volt, ebből a halasítás 7.000 Ft-ot tett ki. Megalakuláskor 8 egyesület rendelkezett horgászvízzel, 126 ha területen. Megépült az Orfűi-Pécsi tó, melyen megkezdtük a horgásztatást. Az abaligeti és Pécsvárad melletti Dombai-tavon pontyivadékot neveltünk. A MOHOSZ-tól 2 db csónak vásárlásához kaptunk támogatást. A megyei tanács elnökének -Palkó Sándornak- a támogatásával megkaptuk a Pécsi tó partján lévő romos épületet és megkezdtük annak fokozatos felújítását, horgásztanyává alakítását. Új egyesületek is sorra alakultak, Építőipari Vállalat, Pogányi, KISZÖV, Bőrgyári, Szigetvári Vízmű és sok más horgász egyesület, amelyek vállalataik anyagi és erkölcsi támogatását élvezték.

Az Intéző Bizottság vezetői a kornak megfelelően kidolgozták a megye horgászmozgalmának 10 éves fejlesztési tervét, melynek alapelve az volt, hogy legyen minél több víz akkor a horgászlétszám növekedni fog. A Barcsi Halászati Szövetkezet felszámolása után a Dráva és holtágai az Intéző Bizottság kezelésébe kerültek. Az akkori vezetés úgy döntött, hogy Pécsről nem lehet a vizeket úgy kezelni, mint azt a helyi egyesületek tennék, ezért a folyót kivéve, a holtágak kezelési jogát átadták számukra. Ez is helyes döntésnek bizonyult, a vizeken a jó gazda gondosságával kezdtek el gazdálkodni. Folyamatosan sikerült egyre több tavat-víztározót egyesületi tulajdonba megszerezni. A MOHOSZ Baranya Megyei Intéző Bizottsága 1993-ban Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetsége néven társadalmi non-profit szervezetként- önálló jogi személlyé vált. 1993-tól a mai napig terjedő időszakról elmondható, hogy a horgászati viszonyokban folyamatos fejlődés tapasztalható. A vizek partjai mind kultúráltabb állapotba kerülnek, emelkedik a horgászok kiszolgálásának színvonala, de emellett megtalálhatóak a vadvizek is a maguk romantikájával. A horgásztársadalom szervezett körülmények között egyesületekbe tömörülve, megerősödve hódolhat szenvedélyének.

A Szövetség székhelye Pécsett van, működéséről az elnökségnek és a tagegyesületek küldötteinek tartozik beszámolni, tevékenységének ellenőrzését a Felügyelő Bizottság végzi. A Szövetség alapvető feladata az egyesületek érdekképviselete és koordinálása, szaktanácsadás, valamint a kezelésében lévő horgászvizeken (Dráva folyó, Duna folyó, Pécsi tó, Kovácsszénájai tó ) a szakszerű horgászcélú halgazdálkodás megvalósítása, mely elsősorban a megfelelő fajösszetételű és mennyiségű hal telepítését és a halőrzés minél hatékonyabb megoldását jelenti. A horgászvízi halgazdálkodás mellett saját tulajdonú haltermelő tavakat üzemeltetünk Vokány, Újpetre települések határában, 10 ha termőterületen, a piaci árnál kedvezőbb áron megtermelve a horogérett halat.

A Pécsi tó partján horgásztanyát üzemeltetünk az idelátogató horgászok számára, saját stéggel és csónakhasználati lehetőséggel várjuk a hazai és külföldi vendéghorgászokat. Minden évben támogatjuk a gyermek és ifjúsági horgászok táborait, rendezvényeit, a legjobbak az Országos Ifjúsági Vetélkedőn vehetnek részt. Több horgászversenyt rendezünk és támogatunk (ilyen a megyei csapatbajnokság, egyéni bajnokságok és a tisztségviselői verseny). A több évtizedes munka eredménye, hogy ma megyénkben 1.500 ha horgászkezelésű vízen, 57 horgász egyesületben 17.030 fő hódolhat rendezett körülmények között horgászszenvedélyének.

Szövetség alapszabálya
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 16
 Legújabb tagunk: GrF